Despre cateva biserici evanghelice din Tara Barsei si zona Bunesti
Am adaugat in aceasta postare si cateva linkuri interesante care chiar merita sa le vedeti.
Dupa cum spuneam intr-o postare anterioara, am plecat cu familia prin imprejurimi pentru a descoperi frumusetile medievale din zona Transilvaniei de sud-est. De data aceasta am sa va prezint cateva din bisericile sasilor pe care le-am vizitat prin 2006-2010.
Bisericile fortificate transilvane sasesti si secuiesti, formau unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european. Raspunzind chemarii regilor arpadieni, colonisti germani (sasii) au inceput sa populeze zona Transilvaniei incepand cu secolele XII - XIV. Ii caracteriza buna organizare, harnicia si disciplina.
Bisericile construite de ei au fost la inceput asezaminte in stil gotic, simple, situate in centrul satului. Mai tarziu, incepand cu anul 1400, pentru a-si apara asezarile, sasii au imprejmuit bisericile cu ziduri de aparare, iar noile lacasuri pe care le-au construit au devenit adevarate fortarete. Specifice bisericilor sasesti sunt turnurile, de unde strajerii puteau da alarma in cazul unui atac. Tot intre zidurile cetatii erau pastrate si alimentele comunitatii - grane si slanina - carora li se tinea o evidenta stricta.
Istoria zbuciumata a sasilor pe aceste meleaguri (mai ales dupa 1949 cand datorita deportarilor la munca silnica in Uniunea Sovietica, a exproprierilor, a nivelarii oricarui specific national pe care au incercat sa o faca comunistii), i-a facut sa nu-si mai doreasca continuarea existentei pe aceste meleaguri si dupa 800 de ani, majoritatea s-au retras in Germania.
După opt secole de urgii de toate felurile, a fost nevoie de doar câteva decenii de comunism ca ei să dispară din Transilvania (vezi linkul)
Casele lor care se aflau in apropierea marilor orase au fost cumparate si ingrijite de catre noii proprietari care, desi le-au ingrijit si modernizat, in multe cazuri nu le-au mai pastrat aspectul traditional. In schimb, in satele izolate, odinioara bogate si prospere, casele au fost ocupate mai mult sau mai putin abuziv de catre romani si tigani, care, cu putine exceptii nu fac nimic pentru a le intretine. Se pare ca harnicia, organizarea si disciplina de care pomeneam mai sus, nu sunt atribute ale noilor locatari.
Am observat ca, desi unele biserici si fortificatiile lor trec prin diferite programe guvernamentale de reabilitare, multe sunt inca in stare avansata de degradare.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Biserica evanghelica din Bod (Brenndorf), jud Brasov
Biserica a fost construita in jurul anului 1300 si restaurata in anul 1710. S-a prabusit in 26 octombrie 1802 in urma unui cutremur puternic. S-au pastrat numai unele resturi ale bisericii vechi cum sunt portalul vechi si bolta gotica a turnului. In perioada martie 1804 si octombrie 1806 s-a construit biserica noua, asezata pe fundatia bisericii vechi prabusite. Cetatea bisericii a fost distrusa si ea in mare parte la cutremurul din 1802. Partile ramase ale cetatii au fost daramate in 1865.
Biserica evanghelica din Bod |
2. Biserica evanghelica din Bartolomeu, Brasov (Krönstadt)
Biserica a fost construita in secolul al XIII-lea (cca. 1260), cu modificari substantiale in secolul al XV-lea. Edificiul cu trei nave cu zidurile masive cu contraforti, inconjurat cu zid de aparare a rezistat atat numeroaselor invazii turcesti, si marelui incendiu din 1689. Turnul bisericii a fost reconstruit si inaltat cu un etaj in 1842, dupa ce s-a prabusit ca urmare a cutremurului din 1822, iar altarul bisericii dateaza din 1791. La acest monument, atenţia este atrasă de elementele de stil gotic de la ferestre şi portaluri, precum şi resturile de pictură din una din capele, care datează dinaintea Reformei.
Biserica Sfantul Bartolomeu este o fosta biserica catolica ridicata in stil romanic cu ferestre in arc frant, cu bolti pe ogive si motive decorative ale artei gotice realizate din gresie. Din sec al XVI-lea devine biserica luterana. Intemeietorul acestei biserici a fost Herman von Salza, conducatorul ordinului cavalerilor germani.
Biserica evanghelica din Bartolomeu, Brasov |
3. Biserica Neagra din Brasov (Kronstadt)
Constructia acestei biserici evanghelice in stil gotic a inceput in jurul anului 1380, in timpul barohului Thomas Sander, si initial a fost numita Biserica Sfanta Maria. In 1421, mare parte din constructie a fost distrusa in urma invaziei turcesti, motiv pentru care abia in 1477 s-au finalizat lucrarile de reparatie. In prezent este considerata cel mai mare lacas de cult din Romania, avand dimensiuni impresionante: 90 de metri lungime, de la 25 la 37 de metri latimea si inaltimea turnului cu cruce atinge 65 de metri, iar inauntrul ei pot fi primiti circa 5000 de oameni. In turn se gaseste cel mai mare clopot din tara, care cantareste 6,3 tone.
Dupa aproape 200 de ani, in 1689 un incendiu a distrus-o partial iar fumul a innegrit peretii si multa vreme exteriorul nu a putut fi restaurat. Renovarea a durat circa 100 de ani, dar din cauza peretilor negri de fum a fost supranumita Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche, in maghiara Fekete Templom). Tot dupa acest incendiu i s-a ridicat si actualul acoperis, inalt de 20 de metri. Mesterii care au lucrat la refacerea ei erau veniti din orasul Danzing, motiv pentru care noile bolti sunt in stil baroc nu gotic.
Biserica Neagra din Brasov |
4. Biserica evanghelica din Codlea, jud Brasov (Schwarzberg)
Biserica a fost construită probabil în cea de-a doua jumătate a sec. al XIII-lea, purta hramul Sf. Gheorghe sau Sf. Mihai. Se pare că iniţial a fost protejată de metereze cu palisade până la a doua mare invazie turcească în Ţara Bârsei în 1432, când a fost construită cetatea în jurul Bisericii. Initial realizata in stil romanic a fost refacuta in stil gotic in 1500.
Biserica evanghelica din Codlea |
5. Biserica evanghelica din Feldioara, jud Brasov (Marienburg)
Biserica Fortificata este situată în partea de est a localităţii si este construită în stil gotic, pe temeliile unei bazilici mai vechi de la începutul sec. XIII. A fost înălţată de coloniştii saşi, după plecare teutonilor în incinta fortificată a sediului central al cavalerilor, prin alipirea capelei pe latura estică a vechii construcţii.
Prima biserică ridicată de saşi în Feldioara a fost distrusă în timpul primei năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei în 1241. Spre sf. sec. XIII, se construieşte a doua biserică pe la 1280. Aceasta a fost ridicată în interiorul perimetrului întărit de fortificaţia teutonilor.
Primul nume purtat de biserică a fost Helig Kreuz Kirche, adică Biserica Sfintei Cruci. Primul document în care este numită astfel datează de la 1447 şi aminteşte faptul că Iancu de Hunedoara donează bisericii veniturile unei mori de pe Homorod.
Construcţia a suportat lucrări de refacere si modificare în urma distrugerilor suferite, în timpul altor năvăliri ce a străbătut ţinutul şi a cutremurului de la 1838. Deşi stilul dominant al construcţiei este goticul târziu – se mai pot remarca elemente caracteristice ale stilului romanic, a cărui influenţe se manifestau încă în momentul începerii construcţiei.
Biserica evanghelica din Feldioara |
6. Biserica evanghelica din Cristian, jud Brasov (Neustadt)
Biserica sașilor din Cristian a fost ridicată pe la 1270. Cam în vremea asta, goticul timpuriu își făcea loc, printre arhitecţi și constructori, pe lângă stilul romanic ce împlinea aproape trei veacuri. În prima parte a secolului al XIX-lea localnicii lărgesc biserica, după ce salvează tot ce se poate din vechiul lăcaș. Așa apar și elemente neoclasice specifice Transilvaniei.
Portalul vestic este gotic. Câteva elemente sculpturale, păstrate din construcţia iniţială, reprezintă mai departe stilul gotic, cu un accent cistercian. Aceste influenţe se văd în arcele unei rozete, sau curbele florii de cireș de pe una dintre cheile de boltă.
Centura de fortificaţii construită în prima jumătate a secolului al XV-lea include zidul circular de incintă, întărită cu 8 turnuri, un bastion ce întărea poarta, dublat printr-un zwinger, și șanţul cu apă - care a fost astupat. În secolul al XIX-lea, când fortificaţiile își pierduseră rolul militar defensiv, bastionul de poartă a devenit casă parohială.
Biserica evanghelica din Cristian |
7. Biserica evanghelica din Halchiu, jud Brasov (Heldsdorf)
Biserica evanghelica a fost construita in secolul al Xlll-lea, apoi refacuta in secolul al XV-lea si in 1807. Se pastreaza portalul vestic initial, prevazut cu numeroase proflle si polipticul cu picturi renascentiste (circa 1530). Biserica adaposteste cel mai mare altar medieval din Transilvania pastrat pana in zilele noastre.
Biserica evanghelica din Halchiu |
8. Biserica evanghelica din Harman, jud Brasov (Honigberg)
Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Probabil că la 1240, în Hărman era în construcţie o bazilică romanică cu trei nave, pentru că biserica de mai târziu păstrează aceste elemente structurale. În ansamblu, interiorul bisericii este eterogen din punct de vedere arhitectonic, iar un element inedit îl constituie cămările de provizii ridicate deasupra colateralelor. Accesul spre cămări se făcea cu ajutorul unor scări mobile.
Turnul de vest, cu 6 etaje puternice, inglobat in sistemul bisericii este amintit inca din 1290. Acoperisul actual, cu celel 4 turnulete este mai nou. Secolul al XV-lea îi atribuie în mod covârșitor atributul de cetate pentru că acum se ridică centura de fortificaţii. Aceasta este cu adevărat impresionantă şi cuprinde trei rânduri de ziduri concentrice, șapte turnuri și un șanţ cu apă.
Biserica evanghelica din Harman |
9. Biserica evanghelica din Ghimbav jud Brasov (Weidenbach)
Pana la invazia tatara din 1241 s-au finalizat constructiile bisericesti din piatra concepute de cavalerii teutoni. Baza zidurilor dateazǎ din secolul al XV-lea. Fortificația a fost de formă circulară, înconjurată de un șanț cu apa care era alimentat de Ghimbășel. Accesul la Biserica fortificată era în sud-estul acesteia pe un pod mobil.
Biserica evanghelica din Ghimbav |
10. Biserica evanghelica din Maierus, jud Brasov (Nussbach)
Biserica din Maierus construita in secolele XIV-XV a fost înconjurată de fortificaţii, având circa 6-8 m înălţime, din care nu au mai rămas decât fragmente si are un turn clopotnita in partea de vest. Dupa un incendiu devastator in 1593, biserica a fost refacuta in stil gotic usor de recunoscut la intrarea veche a bisericii dinspre partea sudica.
Ceasul din turn este inca in functiune prin grija localnicilor din comunitatea saseasca, are cadrane pe toate cele 4 fete ale turnului si este tras zilnic de ingrijitorul bisericii.
Biserica evanghelica din Maierus |
11. Biserica evanghelica din Prejmer, jud Brasov (Tartlau)
Biserica a fost construita in forma de cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea trebuia sa apere pasul Buzaului. Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1421-1505. Zidurile au 12 m inaltime.
Dedicată hramului “Sfânta Cruce”, biserica a fost ridicată pe un plan central, în cruce greacă, modificat prin intervenţiile din secolul al XVI-lea. Initial, clădirea era compusă din patru braţe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal.
Constituie cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievala din Estul Europei. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Biserica evanghelica din Prejmer |
12. Biserica evanghelica din Rasnov, jud Brasov (Rosenau)
Se afla în centrul Rasnovului. Biserica a fost construita in secolul al XIV-lea sub forma unei bazilici romanice si a fost fortificata ulterior in stil gotic. Biserica catolică purta hramul Sfintei Fecioare Maria şi după Reformă a devenit lăcaşul de rugăciune al saşilor evanghelici. Odată cu Reforma religioasă saşii au văruit frescele bisericii. Însă pe partea de nord a corului bisericii a fost descoperită vechea pictură, datată la anul 1500. Picturile murale realizata in 1500 se pastreaza partial pana in zilele nostre.
În anul 1682, în biserica evanghelică a fost montat un altar nou. În anul 1781 a fost înlocuită orga veche de 113 ani cu o orgă realizată de silezianul Johann Frill. După incendiile din 1587, 1623 şi 1718 lăcaşul de cult a fost mult deteriorat. Înfăţişarea actuală a bisericii evanghelice datează din perioada 1774-1775, când s-a ridicat un nou acoperiş şi au fost înălţate zidurile bisericii. Deoarece în incendiul din 1718 cele trei clopote s-au topit, în 1720 se toarnă un clopot nou.
Cutremurul din 26 octombrie 1802 a provocat distrugeri mari bisericii evanghelice şi turnului acesteia. Turnul reconstruit până în 1804 avea o înălţime de 13 metri şi era prevăzut în vârf cu un glob aurit şi o stea. Ultima restaurare s-a efectuat în anul 1839, din nou după un cutremur puternic.
Biserica evanghelica din Rasnov |
13. Biserica evanghelica din Rotbav, jud Brasov (Rothbach)
Biserica-cetate din sat isi afla inceputurile pe la 1250, cand locuitorii au inceput construirea unei basilici romanice. Biserica in stil romanic a suferit numeroase transformari in cursul secolelor, astfel incat stilul romanic initial se combina cu elemente gotice si baroce.
In secolul XV in jurul biserici a fost construit un zid de aparare, iar biserica a fost astfel transformata in cetate. Biserica fortificata a fost utilizata de catre generalul Giorgio Basta drept refugiu in anul 1602. Aici el a fost asediat de catre principele Transilvaniei, Gabriel Bathory.
Biserica-cetate si satul Rotbav au fost arse in urma unui cumplit incendiu in anul 1732. Din anul 1738 a inceput reconstructia bisericii si a cetatii. In anul 1908 a fost instalata o noua orga comandata la Pecs.
Biserica evanghelica din Rodbav |
14. Biserica evanghelica din Saschiz, jud Mures (Keisd)
Biserica saseasca din Sachiz a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea (intre anii 1493- 1496 ) de catre colonistii sasi din localitate. Exista un etaj fortificat care este suprapus peste nava si cor, precum si un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunatoare construite deasupra uriasilor contraforti de piatra si caramida, elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumusetea arhitecturala se imbina insa cu destinatia defensiva a Bisericii fortificate, in spatele arcurilor fiind inca vizibile fantele gurilor de aruncare.
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, apartinand, ca si Biserica fortificata, arhitecturii sasesti de secol XV. Inalt de 35 de metri, turnul marcheaza si astazi centrul comunei Saschiz. Functia sa defensiva este tradata de existenta gurilor de aruncare si a celor 12 lucarne care ritmeaza acoperisul imbracat in tigla smaltuita divers colorata. Si tot acoperisul, prin cele patru turnulete de pe colturi si prin flesa foarte ascutita, cu baza in forma de bulb, aminteste prin forma sa si prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighisoara.
Biserica evanghelica din Saschiz |
14 Turnul cu ceas din Sighisoara, jud Mures (Schäßburg)
Nu este turn clopotnita a vreunei biserici! Turnul este situat in partea de rasarit a platoului inferior al cetatii, a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul. Avand dubla functie se explica grija cu care a fost construit avand aspect sever, dar si sarbatoresc. Turnul cu ceas a servit reuniunilor Sfatului si depozitarii arhivei si trezoreriei Sighisoarei.
Turnul a fost ridicat in secolul al XIV-lea si chiar mai tarziu, acesta fiind plin de pitoresc cu dubla sa amenajare defensiva ce controleaza accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere. Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul in forma de piramida au o inaltime de 64 de metri. Acest edificiu a primit la inceputul veacului al XVII-lea un orologiu refacut in anul 1648 de catre Johann Kirschel, ce este prevazut cu statui de lemn de tei, inalte de 0,80 metri ce infatiseaza zeii pagani ce personifica zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.
Turnul cu ceas din Sighisoara |
15. Biserica evanghelica din Crit, jud Brasov ( Kreutz)
Biserica sală clasicizată cu cor şi turn clopotniţă în partea de vest, a fost ridicată între 1810 şi 1813, după ce clădirea iniţială, amintită pentru prima dată în 1270, s-a prăbuşit. Nu se cunosc prea multe despre această primă construcţie. Se presupune totuşi că este reprezentată într-un desen de pe o strană din biserică, datată 1793. Interiorul adăposteşte altarul cu galerie pentru orgă, amvonul şi cristelniţa, unele dintre acestea fiind realizate odată cu înălţarea bisericii, iar altele în 1822.
Din sistemul de fortificaţii de sec. XV se păstrează zidul de incintă şi patru turnuri, in timp ce un al cincilea turn prăbuşit în 1925 nu a mai fost reconstruit. Pe partea de sud, la marginea fostului zwinger, se găsesc astăzi doar ruinele vechii şcoli săseşti.
Biserica evanghelica din Crit |
16. Biserica evanghelica din Dacia, jud Brasov (Stein)
În secolul al XIII-lea a fost edificată o bazilică romanică cu 3 nave fără turn. În 1500, această biserică este fortificată, navele laterale sunt demolate și arcadele dintre nava principală și colaterale sunt zidite. În 1845 biserica este prelungită spre vest și se construiește turnul clopotniță. Nivelul fortificat de deasupra sălii este demolat. În cor se păstrează strane gotice datate 1526, cu detalii caracteristice atelierului lui Johannes Reichmut din Sighișoara. În secolul al XV-lea, biserica este înconjurată de o incintă pe plan aproximativ pătrat, iar zidul de incintă are o înălțime de 6-8 m și este realizat din piatră de râu. În 3 din colțurile dreptunghiului se păstrează turnuri așezate parțial în fața zidului de incintă, iar în nord un bastion.
Biserica evanghelica din Dacia |
17. Biserica evanghelica din Mesendorf, jud Brasov (Meschendorf)
Biserica-sală stă sprijinită de 14 contraforturi exterioare pe latura de sud, și pe cea de nord. La început zidurile erau tăiate de trei ferestre, iar la parter un portal lega sala cu un turn cu cinci niveluri, ce stă lipit de latura vestică. Al doilea nivel al turnului era legat de galeria orgii printr-o scară mobilă, iar cel de al treilea era deschis către podul bisericii.
În 1495 se fac lucrări de fortificare asupra sălii și turnului: ferestrele dispar, portalul dinspre turn este zidit, turnul primește o galerie de apărare, iar sala și corul se înalţă cu două niveluri de apărare. În aceeași perioadă se ridică zidul de incintă. Lucrările de fortificare s-au întins în ani. În 1653 se așează altarul poliptic cu panouri decorate cu Patimile lui Hristos, iar mult mai târziu deasupra lui e montată o orgă nouă. Pe la 1888 zone din incinta exterioară au fost parţial demolate, iar materialele au fost folosite la construcţia școlii. Sașii au jertfit biserica doar pentru învăţătura copiilor.
Biserica evanghelica din Mesendorf |
18. Biserica evanghelica din Roades, jud Brasov (Radenthal)
Biserica fortificată, protejată de un zid dublu prevăzut cu cinci turnuri de apărare. Biserica evanghelică a fost construită de sași în secolele XV-XVI în stil gotic purtând hramul Sf. Ioan. Turnul bisericii este prevazut cu o galerie continuă, aflată într-o stare bunǎ de conservare. Construcția a fost terminată în 1526.
Biserica evanghelica din Roades |
19. Biserica fortificata din Viscri, jud Brasov (Weißkirch)
Coloniștii germani care s-au așezat în Viscri ca imigranți după domnia regelui Geza al II-lea, adică după 1162, au găsit pe promontoriul din nord-estul comunei actuale o mică capelă. Aceasta era construită din calcar alb-verzui. După piesele descoperite în mormintele dinăuntrul și din afara capelei, monede și cercei de tâmplă de la începutul secolului XII, aceasta se datează între 1100-1120, ca aparținând unui grup de secui ce păzeau în acest punct granița statului maghiar feudal, înaintea sosirii coloniștilor germani.
Ridicata spre sfarsitul secolului 16, biserica evanghelica Viscri are o incinta dubla, fiind o biserica in stil gotic, cu multe transformari suferite in secolele 15-17. In a doua jumatate a secolului al XIII-lea, conducatorul obstii sasesti a ridicat turnul de locuinta spre folosinta personala. In secolul al XIV-lea, cetatea trece in posesia obstii, iar partea estica a capelei este modificata, fiind demolata convexitatea absidei si se construieste, in prelungirea peretilor laterali, un cor devenit trapezoidal. A treia perioada de constructie dateaza de prin secolul al XVI-lea si coincide cu fortificarea bisericii. Ferestrele au fost de asemenea transformate, s-au descoperit fresce. In cursul fortificarii, sectorul de sud-est a fost dotat cu doua turnuri si doua bastioane. In secolul al XVIII-lea s-a mai construit un al doilea cordon de zid in jurul cetatii.
În 1970-1971 a beneficiat de o restaurare amplă, pentru ca după 1990 să urmeze o a doua renovare prin implicarea fundaţiei Mihai Eminescu Trust, organizaţie aflată sub patronajul Prinţului Charles. Biserica-cetate din Viscri este cea mai veche biserică fortificată din Transilvania, iar valoarea sa este certificată prin includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Biserica evanghelica din Viscri |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu