joi, 3 ianuarie 2013

Dealul Lisnaului


JURNAL DE CALATORIE:
Dealul Lisnaului, 2012, iarna


         Dupa pregatirile de Craciun (am preparat carnati pe care i-am afumat, Ibi a pregatit sarmale si a copt cozonaci si prajituri, am facut si curatenie generala in casa), am profitat de timpul senin de dinaintea sarbatorilor si am iesit la o plimbare pe dealurile din zona Lisnaului.

        De mult mi-am propus iesirea asta, dar de data asta chiar am facut-o. Speram ca de aici se vede in toata splendoarea tinutul celor 3 scaune (Haromszek): Sepsiszek, Orbaiszek si Kezdiszek.

        Am lasat masina la poalele dealului de frica sa nu ramanem impotmoliti in troienele de zapada si am urcat incet pe jos.

         
   Frumusetea zonei ne-a intampinat la tot pasul            Desi dealul pare mic, ne-a luat o ora sa ajungem pana in varf


Ajunsi in varf nu ne-a mai ramas dacat, dupa o scurta pauza cu vin fiert, sa admiram peisajul

             Desi  jos era ceata, am putut admira tinutul celor trei scaune:


        Orbaiszek (scaunul Orbai), incepand cu Aninoasa in plan apropiat si Borosneul Mare, pana catre Covasna, din spatele careia incep muntii Bretcului si cei ai Vrancei.
   
   

 Apoi, catre nord-est Kezdiszek (scaunul Kezdi), dincolo de mestecanisul de la Reci, catre Moacsa si Sanzieni. In spate de tot se vad muntii Nemira.

               Spre vest, Sepsiszek (scaunul Sepsi), dincolo de Santionlunca si Campul Frumos, marginit in departare de muntii Baraoltului.                Spre sud-vest, Piatra Mare si Bucegii ne amintesc ca la poalele lor se intinde Tara Barsei. (cufundate in ceata rozalie, undeva jos, se afla Prejmerul si Sacelele)                  Sus, avioanele brazdau albastrul cerului in drumul lor catre Orientul mijlociu (click aici!)


          Aruncand o ultima privire catre nord,sam sa dispara in orizont muntii Bodocului....                  ..... si incepem coborarea spre masina, cu gandul sa nu ne apuce intunericul


Ajungem la timp, soarele abia mai licareste la apus, lasand loc gerului ce urma sa vina peste noapte2 comentarii:

 1. poze din interiorul bisericilor cu pictura murala nu aveti? multumesc
  adistoia@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, pe acest blog mi-am propus doar o scurta prezentare a unor biserici secuiest si sasesti din zona Covasna, Harghita si Brasov. Insa iti recomand sa vizitezi urmatorul blog: http://www.bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_list&cat=2 care descrie mai in amanunt aceste monumemte din Transilvania.
   Cu stima
   Gabi B

   Ștergere